Viime vuosina on eri ammattilehdissä ollut kannanottoja johtamiskulttuurin muutokseen tai ainakin muutoksen tarpeeseen. On todettu mm. että johtajuutta ei synny, ellei pohjalla ole aitoutta ja totuudellisuutta. Vasta filosofinen syvyys mahdollistaa sen, että ihminen kasvaa johtajaksi. Johtajaksi nimenomaan kasvetaan. Johtamiskoulutus on paikallaan, mutta vasta oma kasvu ihmisenä luo lopullisen johtajuuden. Kasvavan johtajan koetinkivi on toisten ihmisten rehellinen kohtaaminen. Rehellistää enemmän. Alaisiaan ei saa kohdata vain tietotaito -tasolla, vaan johtajan tulee muistaa, että jokainen ihminen on monitasoinen yksilö johon vaikutetaan muullakin tavalla kuin faktoilla. Kaikkia asioita ja ongelmiakin tulee lähestyä syvällisellä kohtaamista tulee jokaisen johtajan tehd keskustelulla.

Pelkät faktat eivät tulevaisuudessa riitä, vaan tärkeimmäksi tekijäksi nousee ihmisten vilpitön kanssakäynti, etenkin jos halutaan toteuttaa visioita. Globaali verkostoyhteiskunta edellyttää erilaisia menestymisen eväitä kuin aiemmin; pelkkä taloudellisuus- ja tuottavuuslogiikka eivät riitä. Visioita tulee myös aina ensin käsitellä henkilöstötasolla, koska ihmisethän nämä visiot lopulta toteuttavat.

Kun organisaation johtamisen kiteyttää äärimmilleen, niin kyse onkin rakkaudesta eli yhdessä tekemisen ilosta ja toisista välittämisestä. Voimakkaasti läsnäoleva johtaja välittää toisista, kanssatyöntekijöistään, aidosti eikä aseta yhtä ainoaa asiaa,  rahaa tai kaiken kattavaa säästämistä ensi sijalle.

Elämä voi olla sellaista, ettei päivittäin ole yhtään hetkeä, jossa ihminen / johtaja olisi oikeasti läsnä ja paikalla. Kiireet ja tärkeydet menevät yhtä usein sekaisin kuin elämänhallintakin. Silloin tulee pysähtyä miettimään, mikä todella on tärkeää. Elämänhallinta tulee siitä, että tekee tärkeät asiat ennen kuin niistä tulee kiireellisiä.

Tärkeiden asioiden tekeminen on tähdellistä. Hoidetaan vaikeat asiat, kun ne ovat vielä helppoja, hoidetaan suuret asiat kun ne ovat vielä pieniä. Sillä kaikki vaikeat asiat taivaan alla ovat alussa helppoja ja kaikki suuret asiat nousevat pienistä…