Meissä kaikissa kuulemma asuu pieni ihminen ja yrittäjä - me kaikki siis olemmekin oikeasti Oy Itse Ab:n johtajia. Mutta millaisia johtajia?

Jokin aika sitten tarkastettiin Tukolman yliopistossa Maria Hansonin väitöskirja Det flexibla arbetets villkor – om självförvaltandets kompetens muistuttaa, että työn vapauden tulisi yhdistyä ihmisen omakohtaiseen itsensä hallitsemisen taitoon.

Kyse on siis kyvystä nähdä kokonaisuus ja mitoittaa oma toiminta sen suhteen.
Nykyisin meidän pitää ottaa koko ajan kantaa erilaisiin asioihin niin työssä kuin yksityiselämässäkin. Se on suuri vastuu, jonka kantamiseen kaikilla ei ole kokemusta tai kykyä, toteaa Hanson.
Hansonin mukaan osa ihmisistä ajautuu itsenäisessä työssä helposti suorittamiskierteeseen, jossa ikävänä seuralaisena on lähes jatkuva riittämättömyyden tunne. Syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteiden alkuperää saattaa hänen mukaansa olla myös vaikeampi jäljittää tilanteissa, joissa työ on luonteeltaan itsenäistä eikä enää mikään itsenäinen, rajattu osa elämää.

Mari Aulangon "Johdan itseäni" on hyvä, yleinen elämänhallinnan opas ihmisille, joille työssä menestyminen on elämän keskeinen piirre. Elämän suurista kysymyksistä tärkeimmäksi nousee oman elämäntehtävän löytäminen. Loppu onkin sitten pelkkää operatiivista johtamista: kaikki tekemiset ja toiminnot tulee suhteuttaa elämän päämäärään. Juuri tätä tarkoittaa itsen johtaminen.

Moderni ihminen on ennen kaikkea haluava ja päämääriin pyrkivä ihminen, jonka elämäntaito tulee esiin juuri omien halujen ja päämäärien toteuttamisessa. Aulanko mainitsee monien muiden kouluttajien tapaan myönteisen ajattelun. Mutta hän myöntää, ettei se toimi elämän suurissa kriiseissä.

SIIS OMAN ELÄMÄNI ESIMIES - kuinka johdan itseäni?
Itsensä johtaminen on oman itsen kuuntelua, syvää sisäistä dialogia ja vuorovaikutusta omien arvojen kanssa. Itsen kautta ja läpi peilataan muuta maailmaa, ulkoisia vaatimuksia, sen haasteita ja esteitä. Johtajuus - niin oman itsen kuin toistenkin - on kuin vanhemmuutta, rakkautta ja rajoja. Motivaatiotulen ja inspiraatiokipinän sytyttämistä, mahdollisuuksien porttien avaamista, tien tasoittamista, voimavaraverkostojen luomista ja yhteyksien kytkemistä. Tulevaisuuden tuulien haistelemista ja intuitioon uskomista. Pienten palasten kytkemistä osaksi suurempaa kokonaisuutta.